Rothem's Harmonie

Slagwerkgroep

Geledingen

Slagwerkgroep Rothems Harmonie podiumconcours 2016

In 1953 werd bij Rothem’s Harmonie de eerste drumband toegevoegd dit bestond uit een aantal tamboers en een grote trom, “Drumband Rothems’ Harmonie” Gaande jaren werd dit clubje steeds uitgebreider en resulteerde tot een complete drumband.  Met regelmaat werd met succes deelgenomen aan wedstrijden en concoursen. Diverse instructeurs waren actief in al die jaren. Tot 2009 is  Theo Jeurissen een lange tijd instructeur geweest van een hechte vrienden groep waaruit de drumband bestond. De groep werd steeds kleiner en er was te weinig aanwas om de groep verder te laten bestaan. Eind 2009 werd de drumband opgeheven. Toenmalig bestuurslid Wim Janssen vond dat erg jammer en vroeg aan Eric Crauwels (inwoner van Rothem) of hij iets kon betekenen voor de harmonie. In overleg met het toenmalig bestuur werd een plan opgesteld en ging een nieuw groepje in januari van start. Het doel was om jeugd met slagwerkmuziek bekend te maken in de breedste zin van het woord. De naam werd veranderd in “Slagwerkgroep Rothem’s Harmonie. De opleidingen werden opgestart en in april 2010 werd het eerste concert gegeven. Afgelopen jaren kent de groep wel wat wisselingen maar de kern is er nog steeds. De slagwerkgroep speelde voornamelijk lichte muziek van musical tot pop. Concerten met zang, combo’s en blaasinstrumenten werden op een spontane manier uitgevoerd. Vorig jaar kwam het idee om met de groep een nieuwe uitdaging aan te gaan nl. deelnemen aan het podiumconcours. Jammer genoeg had de groep wat verloop in de voorbereiding maar de kern gaat door. Niet alleen voor de groep een uitdaging maar ook voor de instructeur; misschien wel de grootste uitdaging in zijn actieve muziek jaren.
Een andere uitdagingen is het feit dat er weinig muziek voorhanden is voor de laagste afdeling met volledig melodische instrumenten maar met hulp van Henk Martens en Eric Crauwels zijn er 2 nieuwe composities geschreven die de groep gaat uit voeren.
Het eerste concert in de voorbereiding op het concours was op zaterdag 24 september samen met st . Agnes Bunde en de “blauw” van Eijsden. Het weekend van 15 en 16 oktober staat in het teken van repeteren en gezelligheid. Dit repetitie weekend wordt afgesloten met een optreden in besloten kring.  Zondag 6 november spelen we in  Amby om 14.00 uur in de Ambyerhoof en zaterdag 12 november de generale repetitie samen met Drumband St. Agnes Bunde te Bunde om 19.00 uur in zaal “De Vos”. Nog een week wat extra repetities en dan is Zondag 20 november  de belangrijke dag waar we de uitdaging tot werkelijkheid gaan brengen. In het zalencentrum Heel vindt het plaats om 9.00 uur s ’morgens. De uitslag is om 13.00 uur

Het concours programma:

Thema: “wereldse muziek” een reis door de wereld van slagwerkinstrumenten.

Overture Asian Expedition van Eric Crauwels
Een reis door het immense land Azië. De sfeer van rijstvelden, volksmuziek, Japanse trommelaars, meditatie, parades en chaos van de grote steden zijn facetten wat in dit werk voorkomt. Het gebruik van oilbarrels, rotosound, sound disc, operagongs, soundplate (met dank aan Ad Triepels, Geleen) gongs, tamtam, indian drum en keyboard maken van dit muziekstuk een spectaculair slagwerk spel.

Clockwork  van Stuart P. Neil
Met op dwars fluit als soliste Elma Spons, fluitiste bij MVB.
Het imiteren van een klok met als thema de deuntjes van “the Westminster”en “the Whittington” klokken in Londen.
Het open karakter maakt dit slagwerk ensemble stuk bijzonder aangenaam om naar te luisteren.

Mozambique van Chris Brook
Een reisje naar Afrika naar het land Mozambique. Een safari door dit land brengt u in Afrikaanse sferen. Het bespelen van Djembes en speciaal voor dit werk gemaakte natuur trommen maken het compleet.

Ned i vester arrangement Lars van de Oever
Met op Euphonium als solist Rob Creemers, euphonium speler bij Fanfare Schimmert en Rothems harmonie.
Koude nachten, heldere lucht, open haard vuur, dikke sjaal, romantiek. Speerpunten om met de luisteraar de Noorse nachten door te brengen.

Musik i Världen van Henk Martens
Een compositie opdracht van de slagwerkgroep aan Henk om het optreden af te sluiten. Een FUSION muziekwerk waarbij met prachtige melodiën de wereld muziek wordt benaderd. Het samen spelen van djembe, castangettes, cajon, hig tension snare enz, maken het een verzameling van wereldse instrumenten. Een mooi werk waaraan spelers en publiek veel speel- en luisterplezier aan zullen hebben .

Wederopbouw Slagwerkgroep

In het jubileumjaar 2010 is Rothem’s Harmonie, naast de vele andere activiteiten, begonnen aan de wederopbouw van haar slagwerkgroep met als doel weer een volwaardige drumband te formeren.
De oorspronkelijke drumband werd opgericht in 1957.

Inmiddels zijn er 11 jonge mensen in opleiding tot slagwerk(st)er en er wordt al behoorlijk gepresteerd.
De opleiding van de leerlingen wordt verzorgd door Eric Crauwels, en via de Muziekschool Kumulus verzorgd Enrico Stevens de opleiding.

Contactpersoon:

secretaris@rothems-harmonie.nl